Comfort Light

Het belang van goede verlichting

Verlichting is van groot belang in de paardenstal voor een goede controle en verzorging. Daarnaast heeft een paard ook een grote behoefte aan licht, hier volgen een aantal voorbeelden.

• Paarden die in donkere boxen staan en weinig visueel contact hebben met hun soortgenoten zullen eerder stereotype gedrag vertonen. Onder stereotiep gedrag wordt weven, kribbebijten en windzuigen verstaan, veelal ontstaat dit gedrag door verveling.

• Goede verlichting speelt ook een belangrijke rol in de voortplantingscyclus en hormoonwerking van het paard. Een merrie wordt namelijk pas goed hengstig bij het lengen van de dagen, dit kan op een kunstmatige manier met verlichting vervroegd worden.

• De juiste licht hoeveelheid draagt bij aan een beter welzijn en gezondheid van het paard waardoor deze veel energieker wordt.

Benodigde hoeveelheid licht in de paardenstal

In veel literatuur wordt een minimum lichtsterkte voor overdag van 15 lux aangegeven, dit is net voldoende voor een mens om te kunnen lezen. Uit onderzoek is echter gebleken dat een paard veel meer licht nodig heeft om een aangepaste hormoonwerking te verkrijgen. Een veel actuelere norm voor de hoeveelheid licht dat minimaal in het bereik van het paard moet zijn is 80 lux. Naast de hoeveelheid licht is ook het ritme van de verlichting van belang (oftewel daglengte). Hierin adviseren wij 16 uur licht gevolgd door 8 uur donker. Bij het plaatsen en verdelen van de verlichting is het belangrijk rekening te houden dat paarden grote schaduwen kunnen werpen.

Soort verlichting

Natuurlijk licht is het altijd het beste voor het paard als de verzorger. Om voldoende natuurlijk licht binnen te krijgen adviseren wij 10% of meer lichtdoorlatend oppervlak van de totale vloeroppervlakte van de stal. Maar natuurlijk licht is er niet genoeg in de stal om de daglengte van 16 uur te halen. In de paardenstal moet dus kunstlicht worden geplaatst om de juist licht hoeveelheid te bereiken.

AA Comfort bied een lijn verlichting aan dat uitermate geschikt is voor het verlichten van uw paardenstal. Comfort Light is goed voor uw paard en geeft de stal ook een chique en frisse uitstraling. Door onze kennis van paarden en verlichting kunnen wij u altijd een verlichtingsplan op maat aanbieden.


Lees verder..

 

 

 

 

Hoogfrequente TL-verlichting

Image

AA Comfort bied een ruim assortiment energie zuinige hoogfrequente TL-lampen aan.


Ga naar TL-verlichting

Hangarmaturen

Image

Hangarmaturen zijn uitermate geschikt voor box afhankelijke verlichting met een minimale schaduwval


Ga naar Hangarmaturen

True Light

Image

De volspectrum lamp die het daglicht echt binnen haalt.


Informatie True Light