Informatie verlichting


Wat betekent hoogfrequent TL-verlichting?


Het conventionele TL-armatuur is uitgevoerd met een starter en een trafo, deze lampen zijn te herkennen aan de knipperende start van de lamp. Deze verlichting geeft 50 knipperingen per seconde (50Hz). Een TL-armatuur mag hoogfrequent worden genoemd wanneer deze meer dan 50 knipperingen per seconde heeft. Wij spreken echter pas van een hoogfrequent armatuur als deze 10.000 knipperingen (10.000 Hz) of meer heeft. Door deze hoge frequentie van de knipperingen zijn ze door uw paard niet meer waar te nemen en kunnen we spreken van “stil licht”. Een hoogfrequente TL-armatuur is te herkennen aan de afkorting HF.


Waarom hoogfrequente verlichting?


Paarden zijn veel gevoeliger voor de knipperingen van verlichting dan de mens, dit heeft tot gevolg dat de ogen constant bezig zijn de knipperingen op te vangen. Dit kan zich uiten bij uw paard in ziekelijk en stereotype gedrag. Door hoogfrequente TL-armaturen aan te schaffen zullen deze klachten minder snel optreden.

De voordelen van hoogfrequente armaturen.
 • Energie besparing van 25%
 • De TL-buis gaat tot 50% langer mee
 • Het “stil licht” ontlast de oogtaak van het paard
 • Lamp valt automatische uit aan het einde van zijn levensduur (dus geen knipperen tl-buizen meer)
 • Geen starters meer nodig
 • Snelle ontsteking zowel bij hoge als lage tempraturen


 • Verschil T8 en T5

  TL-buizen zijn door de jaren heen veranderd qua dikte en rendement.

 • De eerste Tl buizen hadden een dikte van 38mm ook wel T12 genoemd
 • Gevolgd door de TL buis van 26 mm, aangeduid met T8
 • De energie zuinigste TL lamp van dit moment heeft een diameter van 16 mm, de T5

 • Voordeel van deze T5 TL-buis is dat het tot ruim 40% minder energie verbruikt. De levensduur van de T5 buis is ook drie maal langer. Het is niet mogelijk om T5 buizen in conventionele T8 armaturen te draaien, ze passen simpelweg niet. Maar er is een spaaradapter op de markt. Met deze adapter kunt u de T5 buis alsnog in de T8 armatuur draaien en gebruik maken van de genoemde voordelen.


  E27 fitting

  De aanduiding E27 betekent dat de fitting een diameter van 27 millimeter heeft, dat is in Nederland de gewone fitting, de maat van gewone lampen.

  Image

  IP-waarde uitleg

  IP staat voor Ingress Protection, hiermee wordt de mate van bescherming aangeven die elektrisch materieel biedt tegen het binnendringen van vocht en vaste voorwerpen. De IP beschermingsgraad wordt aangegeven door twee cijfers.

  Cijfer 1- Bescherming tegen binnendringen van voorwerpen en stof, zie “tabel 1”
  Cijfer 2- Bescherming tegen water, zie “tabel 2

  Image

  Wattage verlichting

  De wattage geeft het stroom verbruik van de lamp aan, maar wat voor lichtsterkte hoort daarbij? De lichtsterkte per watt kan sterk verschillen per type lamp. Om de lichtsterkte aan te geven wordt de eenheid lux gebruikt, dit is te meten met een luxmeter. Ter verduidelijking staat hieronder een tabel met lux waarde voor verschillende omgevingen

  Image

  Naast de eenheid lux is er een tweede en dat is de eenheid lumen. Lumen geeft de hoeveelheid vallend licht aan (lichtstroom). 1 lux = 1 lumen per m2. Hieronder staat een tabel met het aantal lumen per watt voor verschillende lichtbronnen. Hoe meer lumen per watt des hoger het rendement is.

  Image


  Lichtkleur

  Image


  True Light

  Het beste licht is natuurlijk daglicht. In dit licht voelt iedereen zich goed en kunnen details en kleuren het best worden onderscheiden. Maar in de praktijk brengt een paard veel tijd op stal door. Hierdoor kan het paard niet optimaal profiteren van het daglicht. De oplossing voor dit probleem is True Light van AA Comfort. Dit is kunstlicht met een volscpectrum net als daglicht.

  Wat is een volspectrumlamp?

  Om uit te kunnen leggen hoe een volspectrumlamp werkt moeten we eerst kijken naar natuurlijk daglicht. Natuurlijk daglicht opgewekt door de zon bestaat uit een continu en breed kleuren spectrum. Daglicht bestaat namelijk uit de volgende kleuren: violet, blauw, groen, geel, oranje en rood. Naast deze zichtbare kleuren zijn ook de onzichtbare kleuren infrarood, UV-A en UV-B aanwezig. Juist deze onzichtbare kleuren zijn van groot belang voor mens en dier, UV-A en UV-B is namelijk van invloed op de pshyche en het zorgt voor de aanmaak van vitamine D. De twee belangrijkste punten van kleurtemperatuur zijn Kelvin en Color Rendering Index (CRI). Natuurlijk daglicht heeft een kleurtemperatuur van 5.500 Kelvin en een CRI van 100.

  Hoe werkt een volspectrum lamp?

  De True Light lampen van AA Comfort zijn uitgevoerd met een mengsel van zuivere Argonas en 14 verschillende fosforpoeders. Door deze combinatie is het mogelijk voor deze lampen om nagenoeg een vol kleurenspectrum inclusief UV-A en UV-B af te geven. Door de kleurcode 5500 en een CRI van 97 wordt natuurlijk daglicht benaderd. U haalt dus echt het daglicht binnen.

  Image


  Spiegelarmatuur


  Door gebruik te maken van parabolische spiegelreflectoren van hoogglans spiegelend aluminium voor T8 lampen en in hoogglans aluminium met titanium-magnesium coating voor T5 lampen, wordt het rendement van de armaturen verhoogd met meer dan 20%. Hierdoor wordt in de werkgebieden de verlichting geoptimaliseerd, hetgeen resulteert in energiebesparing.

  Image